Winterkaartspel 2013-2014

Het kaartspel is reeds langer populair. De kaarten zoals wij die vandaag kennen ontstonden al in de vijftiende eeuw in Frankrijk, maar er zijn nog oudere spellen bekend uit China en het Midden Oosten. In de negentiende eeuw waren kaartspellen populairder dan ooit. Er werd naar hartelust gekaart en gepokerd waarbij men letterlijk de broek van zijn gat kon verspelen …

Ondergetekende dateert van midden de 20e eeuw: onze jeugdjaren kenden inzake ontspanning een pover aanbod in vergelijking met nu. Wintermaanden waren toen echte kaartmaanden! Aan spelers geen gebrek: haast onder ieder dak schuilde een kroostrijk gezin waar de kinderen al snel werden ingewijd in de geheimen van het kaartspel. Zodra men wat kon lezen en rekenen startte de opleiding en volgde een doorgedreven training.

Vandaag is de 21e eeuw al flink gevorderd en nog steeds boeit het kaarten. Dit blijkt immers uit het groeiend succes van ons Winterkaarten want het aantal deelnemers lag dit jaar weeral een stukje hoger met 90 deelnemers waarvan een 80-tal het vereiste minimum van 8 deelnames totaliseert. Bijgevolg diende ook de prijzentafel wat ruimer gedekt. Maar toch missen we de jongere generaties. Wat houdt hen tegen? Geen tijd na een drukke werkweek ? Liever in de zetel en tv kijken? Geen behoefte om andere mensen te ontmoeten? Het is een uitdaging voor de toekomst … Kaarten kan je overal. Je kan het alleen, met twee en … met iedereen!

Het kaarten kan je ook zien als een spiegel van onze maatschappij: Liegen … Hartenjagen … Pesten … Wippen … Daar zitten toch eigentijdse spelletjes bij, nietwaar? Maar KWB houdt het fatsoenlijk: om-ter-meeste-slagen-halen. De meeste slagen wint het spel, wint de dagetappe wint uiteindelijk de ronde. Maar nog belangrijker zijn de 10 avonden speelplezier en mensen ontmoeten. Deelnemen is immers ook hier belangrijker dan winnen!

De finale 2014 was bijzonder spannend. Bij de start van de laatste rit, noem het gerust onze koninginnenrit, vertrok Ronny De Coster in de leiderstrui. Hij moest uitkijken naar een achtervolgend viertal dat amper een tiental slagen achter lag. Maar Ronny was outstanding: hij perste er nog een verschroeiende eindspurt uit en verhoogde zijn eindtotaal over acht beurten nog van 906 naar 917 slagen. Hij werd een onbedreigde en verdiende winnaar.

Achter hem werd het ongemeen spannend voor de ereplaatsen. Met drie tegelijk over de eindmeet met 902 slagen en dus kwam er de fotofinish aan te pas. Koersdirecteur Paul Gysemans keek zich zowat tureluurs op cijfertjes en tabelletjes: aantal deelnames, de hoogste score bij de eerste deelname. En de koerscommisarissen beslisten: Geert Van Avondt werd 2e geplaatst; Julien De Coster werd derde. Een opmerkelijke prestatie was er bovendien van Simonne Bemus die alsnog vanuit 13e positie een knappe achtervolging reed en op de 4e plaats strandde met eveneens 902 slagen.

KWB dankt alle deelnemers voor hun trouwe opkomst. Ook “de seingevers”; “de soigneuses” en “koersdirectie” mogen betrokken worden in dit dankwoord want zonder hen immers geen kaartkoers!

Schuppen zot.

Uitslag seizoen 2013-2014