Proefavond aperitieven

Aan de vooravond van een Lego/Duplo-dag nodigden we enkele fijnproevers uit om enkele aperitieven te proeven. Voor deze avond hadden we sommelier Wim Casteur ingehuurd om ons onder te dompelen in sherry’s, Cava, wijnen en…een biertje (?!) als aperitief.

Na een hele uitleg over de verschillende Spaanse wijnregio’s en de invloed van de ligging op de smaak en de kleur van de diverse wijnen, mochten we een eerste keer proeven.

Wim serveerde ons twee witte wijnen: een Sancerre (Frankrijk) en een Rueda (Spanje). Beide werden meteen gesmaakt door de 20-tal fijnproevers.

Daarna kwamen twee schuimwijnen aan bod. Een Cava Domino de la Vega en een Champagne Gabriel Pagin. De Cava was een specialeke en had een tweede gisting op fles ondergaan van minimum 20 maanden. De Champagne was een nog groter specialeke: ne Millésimé van 2004! Die had zelfs meer dan drie jaar op fles gegist. Twee speciale schuimwijnen, met uitgesproken smaken, maar …geweldig lekker.

Uiteraard konden de typische Spaanse sherry’s niet ontbreken. We kregen twee Manzanila’s: een Solear an Roma en een Maruja. Hier waren de smaken duidelijk verschillend. Sommigen vonden dit zalig, ikzelf ondervond dat dit niet mijn ding is.
We kregen ook een verrassend aperitief voorgeschoteld: een Geuze Mariage Parfait van eigen bodem.

Om af te sluiten had onze sommelier een Palo Cortado Urium van 20 jaar oud bij. Eigenlijk meer een degustief met een goei sigaar (volgens de sommelier).

Alweer een geslaagde proefavond.